Acasa Stiri medicale Algocalminul va fi eliberat doar cu reteta
Share |
Algocalminul va fi eliberat doar cu reteta

Analgezicele (grupă de medicamente care calmează temporar durerea) şi antipireticele (grupă de medicamente pentru scăderea temperaturii anormal crescute) care conţin metamizol vor putea fi achiziţionate doar pe bază de reţetă medicală. Printre medicamentele care conţin metamizol seaflă şi algocalminul.

Această decizie este motivată de riscul pe care îl presupune administrarea medicamentelor pe bază de metamizol, substanţă care poate duce la apariţia unei boli grave, precum agranulocitoza (scădere masivă până la dispariţie a globulelor albe granulocitare şi printr-o infecţie severă cu evoluţie rapidă ce duce la distrugerea măduvei osoase) ce poate provoca decesul.

Astfel, în mai puţin de jumătate de an, toate analgezicele şi antipireticele care conţin metamizol, o substanţă controversată şi interzisă în multe ţări, se vor putea cumpăra doar cu reţetă de la medic deoarece Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a aprobat această schimbare. În perioada următoare, toate firmele autorizate să producă şi să distribuie algocalmin şi alte medicamente pe bază de metamizol sunt obligate să depună documentaţia necesară pentru a se opera modificarea statutului de la "medicament care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală" la "medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală care se reţine în farmacie".

Agranulocitoza apare preponderent în intervalul de vârstă 30-70 de ani şi predomină la femei, în special la cele din domeniul sanitar. Boala apare în urma contactului sau ingestiei repetate a unor substanţe chimice, mai ales de preparate medicamentoase la persoane cu predispoziţie la reacţii de hipersensibilizare alergică. În România, indicaţiile terapeutice aprobate pentru metamizol sunt: dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice (atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate). În multe state, utilizarea metamizolului a fost restricţionată sau interzisă: Marea Britanie, Suedia, SUA, Olanda, Grecia, Irlanda.

De asemenea, în toate statele UE dar şi în Japonia, Australia, Ghana, Nepal, Bangladesh etc metamizolul este strict interzis, iar în Germania şi Spania se poate cumpăra doar cu prescripţie medicală. Potrivit datelor, algocalminul este medicamentul cel mai bine vândut în România, în 2009, aproape 190 de milioane de pilule de algocalmin fiind cumpărate fără reţetă şi alte 29 de milioane pe bază de prescripţie medicală.

Regimul de comercializare nu se schimbă doar pentru algocalmin, ci pentru toate medicamentele analgezice şi antipiretice ce conţin metamizol:     

* analgin 500 de mg., comprimate;    

* fabocalm comprimate;    

* algiotop comprimate;    

* centralgin 500 de mg, comprimate;    

* algoblock comprimate;    

* metamizol-farmacom 500 de mg, comprimate;    

* algoremin comprimate;    

* algozone comprimate, sintocalmin comprimate;    

* supozitoare sintocalmin, novocalmin 300 de mg, supozitoare novocalmin şi quarelin.

Ştiri similare
Discutii despre fire de sutura

Varietatea mare de ţesuturi care trebuie reparate duce permanent la adaptarea calităţii materialelor de sutură pentru a răspunde acestor cerinţe.
Principiile alegerii acestora sunt mai mult

Alegeti calitatea in medicina!

Circulă zicala “fiecare pacient îşi găseşte chirurgul pe care îl merită”  - aceasta înseamnă că pacienţii care caută “ieftin” vor găsi ş mai mult

Noutăţi:
Chirmax in presa
CHIRMAX - un brand foarte cunoscut in Europa, in domeniul medical, s-a lansat in premiera in Romania, la Timisoara, prin Chirmax Surgical Sutures. Aceasta ofera
 mai mult
Denta, Bucuresti
Denta - expozitie internationala de echipamente, instrumentar, accesorii, materiale si produse
 mai mult
Armedica, Arad
Chirmax prezent la Targul international de medicina, aparatura medicala, stomatologie, farmacie, optica, protetica, servicii conexe. mai mult
cosul meu (gol)   |   autentificare